Περί Ζωγραφικής…

…Η ζωγραφική, είναι μια γλώσσα με συγκεκριμένους κανόνες όπως οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Η εκμάθηση της απαιτεί τεράστια θεωρητική κατάρτιση αλλά πολύ περισσότερο πρακτική εξάσκηση. Σαν «γενιά της εικόνας» (τηλεόραση, παιχνιδομηχανές, υπολογιστές, έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, στυλ αντικειμένων-ανθρώπων-ζώων), είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την οπτική του χώρου που μας περιβάλλει. Ωστόσο ακριβώς αυτός ο καταιγισμός εικόνων-πληροφοριών μας έχει οδηγήσει σε μια γενική, πολλές φορές αυθαίρετη και ανακριβής ομαδοποίηση των οπτικών ερεθισμάτων, που τελικά ίσως χάνεται η ιδιαιτερότητα του ερεθίσματος και του ιδιαίτερου συναισθήματος που ενδεχομένως το συνοδεύει. Σκοπός της ζωγραφικής, σε αρχικό επίπεδο, είναι η αποδόμηση των γενικευμένων ιδεών για την φύση των πραγμάτων που απαρτίζουν τον κόσμο μας, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μια νέα πιο δροσερή αλλά και προσεκτικότερη ενδοσκόπηση στον κόσμο της ύλης. Σταδιακά η ύλη και τα περιγράμματα εξαφανίζονται και γίνεται αντιληπτό οτι το μόνο που υπάρχει είναι το φως, οι άπειρες διαβαθμίσεις φωτεινότητας και ο τρόπος που κινείται το φως πάνω στις επιφάνειες. Τελικά το αντικείμενο, έμψυχο ή άψυχο δεν είναι παρά μόνο μια αφορμή για την προβολή-έκφραση της προσωπικής μας ψυχοδυναμικής σχέσης με τον κόσμο, την αποδόμηση του «εγώ» και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης αυτής με αγνότερες και ειλικρινέστερες προθέσεις.

 

«…ο πίνακας πρέπει να γεννιέται σαν μια ελεύθερη ανάσα και να έχει αρκετά στοιχεία ώστε ο θεατής να συνεχίσει το ταξίδι που ξεκίνησε ο δημιουργός…» Paul Klee

 

«…συμφωνώ με το πρώτο μέρος «…ο πίνακας πρέπει να γεννιέται σαν μια ελεύθερη ανάσα…»

 

Με αγάπη προς τους μαθητές-μαθήτριές μου

Ε.Παπαποστόλου 2012

 

Όλοι οι μαθητέςμαθήτριες του άρτικ :
έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν δωρεάν, σεμινάρια ιστορίας της τέχνης, παρουσιάσεις καλλιτεχνών και του έργου τους…να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικές εκδρομές (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις).

Να πάρουν μέρος σε εκθέσεις φεστιβάλ και δρώμενα εκθέτοντας τα έργα τους.

Δικαιούνται έκπτωση 10-15% σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών σχεδίου και ζωγραφικής σε όλη την Αθήνα (την ίδια έκπτωση που ισχύει και για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας)

Έχουν πρόσβαση σε εκτενή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη σε θέματα τέχνης (ιστορία τέχνης- αρχιτεκτονικής- θεάτρου- κινηματογράφου, μονογραφίες καλλιτεχνών, κινήματα της τέχνης, εγκυκλοπαίδειες από την πρωτόγονη τέχνη μέχρι την τέχνη του σήμερα…)

 

Μικτή τεχνική σε χαρτί

Άσχημα νέα.

Το Εργαστήριο Άρτικ τερμάτισε τις εργασίες του. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

You have Successfully Subscribed!