Σεμινάριο Tattoo

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ TATTOO

Στο Σεμινάριο Tattoo θα εξερευνήσουμε την τέχνη του tattoo από την απαρχή της. Εκτός απο την ζωγραφική των σπηλαίων (Λασκώ, Αλταμίρα), την ζωγραφική σε αγγεία και τοίχους ναών-τάφων, (Αίγυπτος, Μεσοποταμία), μια σπουδαία πηγή πληροφοριών για το μακρινό παρελθόν είναι το tattoo σε φθαρτές επιφάνειες δηλαδή δέρμα συνήθως βασιλιάδων και οπλαρχηγών. Ο ρόλος του tattoo μέσα στα χρόνια, με όποιο τρόπο και αν άλλαξε η θεματολογία, τα υλικά και η αισθητική ήταν δυαδικός. Το πρώτο κομμάτι και το πιο σημαντικό ίσως ήταν οτι η αναπαράσταση είχε συμβολικό χαρακτήρα που σηματοδοτούσε την θέση κάποιου στην κοινωνία αλλά και μαγικό, να κατέχει κάποια ικανότητα π.χ. κάποιου ζώου.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την αισθητική, δηλαδή μπορεί κάποιος να είχε για παράδειγμα έναν αετό στο ώμο του, αλλά το πως θα ήταν σχεδιασμένος άφηνε τεράστια περιθώρια καλλιτεχνικής έκφρασης. Σίγουρα υπήρχαν κάποιες συμβάσεις που έπρεπε να ακολουθήσει ο δημιουργός αλλά παρέμεναν αποφάσεις που έπαιρνε ο ίδιος. Μια επίσης σημαντική παράμετρο που πρέπει να τονίσουμε είναι οτι το σημείο στο οποίο γινόταν το tattoo είχε και αυτό συμβολικό χαρακτήρα. Αυτά τα βασικά στοιχεία λοιπόν στο πέρασμα του χρόνου φαίνεται να ισχύουν και στις ημέρες μας.

Μπορεί κάποιος να έχει ως κίνητρο την συμβολική-συναισθηματική αξία του σχεδίου του tattoo (τι σημαίνει για τον ίδιο), να αποκαλύπτει τι είναι πραγματικά μέσα του το tattoo ή τι θα ήθελε να γίνει, να σηματοδοτεί τι θέση έχει σε μια κλειστή ομάδα (απο συμμορίες και μουσική μέχρι ποδόσφαιρο), να έχει καθαρά αισθητική αξία, να τον κολακεύει ή και συνδυασμός των παραπάνω. Στην μετα-μετα μοντέρνα εποχή (post post modern age), θα λέγαμε οτι στο ίδιο σώμα υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης σχεδίων που επιλέχθηκαν για όλους τους λόγους που αναφέραμε ταυτόχρονα, χωρίς να είναι αποτέλεσμα έντονης σκέψης. Είναι αρκετά συνηθισμένο έντονα φορτισμένα σύμβολα να τα φέρουν στο δέρμα τους άτομα που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο τους, ή με μερικά να έχουν και με άλλα να τα έκαναν απλά επειδή τους άρεσαν.

Όταν ένα φαινόμενο οικειοποιείται απο την μάζα τροποποιείται έντονα αλλάζοντας δραστικά. Υπάρχουν πολλοί που κατακρίνουν αυτούς που κάνουν tattoo χωρίς να γνωρίζουν την σημασία των συμβόλων που φέρουν. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι μια πολύ σοβαρή τέχνη με πολλές δυσκολίες και δυνατότητες και οφείλουμε να την ερευνήσουμε. Για πολλά χρόνια ήταν ενοχοποιημένη, περιορισμένη κατώτερη των καλών τεχνών και επιλέγω να εστιάσω στο γεγονός οτι επιτέλους υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσουμε τις εκφραστικές ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η τέχνη. 

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο tattoo απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό που χρειάζονται, τους κανόνες υγιεινής, τις τεχνικές, την ιστορία του tattoo, την εφαρμογή των παραπάνω απο τους ίδιους σε δέρμα, όπως και την εμπειρία να δουν τον εισηγητή του σεμιναρίου να κάνει ζωντανά τατουάζ σε άνθρωπο εξηγώντας τους τα βήματα που ακολουθεί.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΛΗ

Στο σεμινάριο tattoo θα ξεκινήσουμε με ιστορική αναδρομή της τέχνης του tattoo, κανόνες υγιεινής ασφαλής πρακτικής, εξοπλισμός, επιλογή σωστών βελόνων και χρήση τους, επιλογή χρωμάτων και χρήση τους ανα κατηγορία tattoo, επεξήγηση κάθε μέρους απο τα μοτεράκια, επιλογή αναλώσιμων υλικών, τεχνικές εφαρμογής, στήσιμο των εργαλείων, stencil, ανατομία δέρματος, βασικά στοιχεία χρωματολογίας, και βασική ψηφιακή επεξεργασία εικόνας…

Κατα την διαρκεια του σεμιναρίου tattoo παρέχεται σε όλες και όλους του μαθητευόμενους ατομικός εξοπλισμός, για την άμεση και καλυτερη κατανόηση του μαθήματος!
 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ- ΔΙΔΑΚΤΡΑ- ΔΙΑΡΚΕΙΑ

-ΕΓΓΡΑΦΕΣ στο Σεμινάριο Tattoo γίνονται ελεύθερα όλο τον χρόνο κατόπιν συννενόησης με τον εισηγητή, για πληροφορίες εγγραφές CHRIS 6982334092, [email protected] 
-ΔΙΔΑΚΤΡΑ 350 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, τα οποία προκαταβάλλονται στην εγγραφή.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ-ΤΜΗΜΑΤΑ
Τα μαθήματα γίνονται Σάββατο 17:00-21:00 και Κυριακή 12:00-18:00, ανοιχτές εγγραφές όλο το χρόνο και παρακολούθηση. Το σεμινάριο διαρκεί 2 μήνες και περιλαμβάνει 50 ώρες πρακτικής εξάσκησης με εξοπλισμό που παρέχεται σε κάθε μαθητευόμενο, μαθητευόμενη ατομικά.  (παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής του χρόνου διεξαγωγής κατόπιν συνεννόησης με τον εισηγητή του σεμιναρίου). Για πληροφορίες, εγγραφές καλέστε τον εισηγητή CHRIS 6982334092, [email protected] 

Στο τέλος του σεμιναρίου tattoo παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης στο Σεμινάριο Tattoo υπογεγραμμένη απο τον εισηγητή Chris και απο τον ιδιοκτήτη και δάσκαλο του εργαστηρίου άρτικ Ευάγγελο Παπαποστόλου.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Chris.
”Art and Design – foundation studies diploma (UAL) Edinburgh college”.
”Art and Design level 3 diploma (UAL) Edinburgh college”.
Εργάστηκε στο tiki monkey tattoo studio Edinburgh.
Συνεχίζει την εκπαίδευση του στην ζωγραφική και το σχέδιο στο εργαστήριο άρτικ.

Μερικές παραπομπές:

Λίστα tattoo στο Pinterest 
Γκάλερι με tatto από όλο τον κόσμο World Tattoo Gallery
Νέες απόψεις εν έτει 2018 

Σε ενδιαφέρει αυτό που βλέπεις;

Το Artik είναι ένας χώρος ανταλλαγής γνώσης και αγάπης για τις τέχνες και τις τεχνικές. Μπορείς να έρθεις μια βόλτα από κοντά και να δεις γιατί όλο και περισσότεροι μιλούν για εμάς με χαμόγελο. Μήπως απλά έχεις απορίες για το Σεμινάριο Tattoo;